Jeg en blogger

Det havde jeg alligevel aldrig forestillet mig. Mig som blogger.... Men nu skete det, og fremover vil jeg vise billeder og lægge opskrifter ind - og håber så, at det kan være til inspiration og glæde for andre.
Og prøv så lige at tjekke "How to cook it" - et fantastisk link til en kogebog, hvor man blot "klikker" ingredienserne i køleskabet af - så kommer der et udvalg af opskrifter på, hvad man kan lave. Start med f.eks kød i linjen foran - skal skrives på engelsk - og klik så.

søndag den 29. juli 2012

Skybrud og nye sko
Er bare ikke nogen god kombination. Det fandt jeg i hvert fald ud af i dag, da vi var i Ebeltoft,. Pludselig åbnede himlen for sluserne - og i løbet af ca. 20 sekunder var jeg våd helt ind til skindet - og det samme var mine fine, nye sko hjembragt fra Paris. Og eftersom vi skulle være I byen hele dagen, så måtte jeg - om jeg så må sige - gå dem tørre igen. Det vil være forkert at sige, at det var et kønt syn, at få skoene af da vi kom hjem. Og jeg skal hilse og sige, at farven heller ikke sådan lige er til at få af igen. Jeg er bange for, at den skal slides af. Godt der ikke er udsigt til udpræget sandalvejr de næste dage.

onsdag den 25. juli 2012

Man må tage det sure - med det søde
Så er vi igang igen - og da jeg i øjeblikket også vikarierer for en kollega på en anden redaktion - ja så er der mange munde at mætte. I dag havde jeg så to( ja, der er kun én på billedet - men det er fordi, den anden allerede er spist) limekager med hvid chokolade og hasselnødder med på arbejde. Opskriften er fra Anne au Chocolat - og kommer her: 250 g blødt smør, 210 g sukker, 4 æg, 250 g mel, 150 g hvid grofthakket chokolade, 100 g hakkede hasselnødder, 2 lime - meget fintrevet skal heraf (og ja, hvis du ikke har ét - så køb et Microplane rivejern - det er fantastisk). Kog en sirup af 90 g sukker (jeg brugte rørsukker) og saften af de to lime. Pisk smør og sukker sammen i en skål til en cremet og luftig konsistens. Tilsæt æggene ét ad gangen, rør mel i. Vend til sidst hvid chokolade, nødder og limeskal i. Bag i en rund form (ca. 22 cm i diameter - og her brugte jeg en form på 26 cm - den skal være smurt godt med olie, bag ved 175 grader i ca 45 min. (formen på 26 cm skal kun have ca. 35-38 min.). Mens kagen stadig er lun fordeles limesiruppen over det hele - og kan så evt. pyntes let med lidt limegrønt glasur. Go' fornøjelse.

torsdag den 19. juli 2012

Uhm - fedtebrød
Da vi forleden besøgte Fru Møllers Mølleri ved Odder købte vi blandt andet en ganske lille bøtte med deres hjemmelavede fedtebrød. Og guf, de var go'e. MEN - tænkte jeg  - de var også ganske dyre. Tror der var omkring 12-14 stykker for 39 kr. Det kan jeg sgu' selv lave, mente jeg - så det gjorde jeg her i formiddags. Og GUF de er go'e. Opskriften er fra Madopskrifter.nu - mormors fedtebrød. Der skal bruges 250 g smør ( i opskriften står der godt nok margarine - MEN) 250 g hvedemel, 125 g kokosmel, 125 g sukker, 1/5 tsk hjortetaksalt (det havde jeg ikke, så jeg brugte 3/4 tsk potaske i stedet). Røres godt og grundigt på røremaskinen - trilles til pølser, der trykkes flade (ca 5mm) og bages ved 200 grader i ca. 10 min. Jeg fik helt nøjagtigt 59 stykker af denne portion. Go' fornøjelse.

lørdag den 14. juli 2012

Ældstebarnets yndlingskage - drømmekagen
I morgen skal vi male - altså træværket på huset. Aldeles træls arbejde, synes vi her. Heldigvis kommer begge sønnerne hjem og hjælper. Og yngstebarnet fik lov at vælge menuen til aften - farsbrød rullet med parmaskinke og pikant flødeost inden i, og dækket med bacon uden på, ovnbagte kartofler og grøntsager til - og ældstebarnet får så sin yndlingskage. Opskriften er fra Karolines Køkken. Go' fornøjelse.


1 kage - ca. 20 stykker
  • æg
  • 300 g sukker (ca. 3½ dl)
  • 250 g hvedemel (ca. 4¼ dl)
  • 3 tsk bagepulver
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 2 dl mælk
  • 50 g smør
  • Fyld
  • 100 g smør
  • 150 g kokosmel (ca. 4¼ dl)
  • 225 g brun farin (ca. 3¾ dl)
  • ½ dl mælk
  • Bagetid: Ca. 20 min. ved 200°
    Bagetid med fyld: Ca. 5 min. ved 225°.
  • 20 Portioner
    1 kage - ca. 20 stykker
    • æg
    • 300 g sukker (ca. 3½ dl)
    • 250 g hvedemel (ca. 4¼ dl)
    • 3 tsk bagepulver
    • 1 tsk vaniljesukker
    • 2 dl mælk
    • 50 g smør
    • Fyld
    • 100 g smør
    • 150 g kokosmel (ca. 4¼ dl)
    • 225 g brun farin (ca. 3¾ dl)
    • ½ dl mælk

    • Bagetid: Ca. 20 min. ved 200°
      Bagetid med fyld: Ca. 5 min. ved 225°.
    Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Bland mel, bagepulver og vaniljesukker sammen. Vend det forsigtigt i dejen drysset gennem en sigte. Varm mælk og smør (lillefingervarmt) og vend det forsigtigt i dejen. Hæld dejen i en lille bradepande beklædt med bagepapir (ca. 5 x 22 x 30 cm) og bag kagen midt i ovnen.
    Fyld: Kom smør, kokosmel, farin og mælk i en tykbundet gryde og bring det i kog under omrøring. Tag kagen ud og skru op for ovnen. Fordel fyldet på kagen og bag den færdig, stadig midt i ovnen.
Der er sgu' forskel
I torsdags kørte vi - manden min og jeg - en tur til Odder. Ikke sådan for at besøge Odder - men fordi jeg havde hørt om et mølleri, der ligger lidt uden for - Odder - nemli' Fru Møllers Mølleri. Super spændende sted - og med et fantastisk udbud af mel, marmelader, surdej og meget mere. Jeg prøvede at købe lidt forskelligt mel: alm. hvede, grahamsmel, grov hvid hvede, grov durum og grov spelt. I dag har jeg bagt et langtidshævet brød af det nye mel,  som også har kørt en tur i røremaskinen i ca. 25 min.  Jeg brugte 8 g gær, 1 tsk salt, 1 stor teske honning, 4 dl vand, 120 g grahamsmel, ca 350 g hvedemel. Hævede så til i dag, hældte dejen ud på bordet, som var drysset med durummel, brugte et par dejspader og løftede siderne ind over et par gange. Bagestenen stod i ovnen på 250 grader og ventede - og her fik brødet først 10 min. - og efterfølgende 20 min. ved 200 grader. Og - der er sgu' forskel på mel. Go' fornøjelse.

onsdag den 11. juli 2012

Svigermors suveræne salat med krabbekløer
Lige hjemkommet fra en helt fantastisk uges ferie i Løkken - og medbringende fire kilo friske krabbekløer købt af en af de lokale fiskere på stranden - ville jeg så prøve, om jeg kunne lave svigermors krabbesalat. Så jeg startede med at koge alle fire kilo - det sagde fiskeren, jeg skulle, før de blev frosset ned, ellers ville kødet blive siddende i kløerne. 13 minutter - sagde han - skulle de have - og 1 spsk salt pr. liter vand. Kun lige dækkes - og så skulle de køle af i vandet efterfølgende.
Vi frøs de fleste med kødet siddende i kløerne - men tog lidt fra, som det tog ret lang tid at pille kødet ud af. Dressingen laves sådan:
én tredjedel god mayonaise, to tredjedele Cremefine fløde til piskning - og som piskes til en blød flødeskum. Tilsæt salt, peber og friskhakket dild, og det vigtigste her - kødet af en halv rød grapefrugt (uden hinderne), finthakket. Vi kom så også lidt fintsnittet icebergsalat i - og det var ikke så ringe. En skive ristet brød som underlag - guf, det er lækkert. Go' fornøjelse.